...

'Το πρόβλημα με εμένα είναι ότι δεν μπορώ να πω όχι… ακόμη και αν δεν θέλω να κάνω κάτι' | Πηνελόπη Μελίδου

«Το πρόβλημα με εμένα είναι ότι δεν μπορώ να πω όχι… ακόμη και εάν δεν θέλω να κάνω κάτι, άμα μου το ζητήσει ο άλλος δεν θα αρνηθώ. Δεν ξέρω γιατί το κάνω αυτό. Ενώ το καταλαβαίνω ότι δεν θέλω να το κάνω, πιέζομαι και στο τέλος θα πω εντάξει. Και όταν το κάνω νιώθω αυτή την καταπίεση, αλλά τι να το κάνεις; πλέον δεν μπορώ να πάρω πίσω το λόγο μου. Το χιλιομετανιώνω αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας μου να βάλω τα όρια μου. Και όχι μόνο αυτό. Βλέπω ότι και όταν μου λέει κάποιος κάτι που με ενοχλεί δεν ξέρω πώς να του πω να σταματήσει. Απλά κάθομαι και το υπομένω. Χωρίς να βγάζω μιλιά, καταπνίγοντας τα συναισθήματά μου και καταστρέφοντας την υγεία μου, σωματική και ψυχική»

Χμμμ… όρια. Μια λέξη που κρύβει από πίσω της πολλά. Όλοι προσπαθούμε έστω και λίγο να τα εφαρμόσουμε και όλοι στο τέλος παρατηρούμε ότι τελικά χρειάζεται κι άλλο. Με αυτό το άρθρο θέλω να σου εξηγήσω ότι όταν βάζεις όρια, αποφασίζεις εσύ μέχρι που και πόσο θα σε επηρεάσει ένας άλλος άνθρωπος, μια κατάσταση, ένα γεγονός. Όταν έχουμε μάθει να βάζουμε όρια στη ζωή μας μπορούμε να πούμε «όχι» σε κάτι/κάποιον που νιώθουμε ότι μας καταπιέζει αρκετά εύκολα και νιώθουμε άνετα με αυτό. Με αυτό το όχι που θα πούμε, δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες και στα συναισθήματά μας και δεν φορτώνουμε τον εαυτό μας με χίλια δυο πράγματα που μας καταπιέζουν. Εύκολο στα λόγια ε; αλλά στην πράξη αλλάζει λίγο εεε ή μάλλον πολύ. Πάμε να δούμε βήμα βήμα πως μπορούμε να βάλουμε τα δικά μας όρια.

Αναγνωρίζοντας τα όρια μου…

Τα όρια που βάζουμε είναι σημαντικό να βασίζονται στις δικές μας αρχές και αξίες, σε πράγματα που για εμάς έχουν σημασία. Τα όρια είναι δικά σου και μόνο δικά σου. Είναι θεμελιώδους σημασία να γνωρίζεις τα όρια σου και μέχρι που μπορείς να ανεχτείς πολύ πριν μπεις σε μια κατάσταση. Γιατί; γιατί έτσι μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να κάνεις κάτι το οποίο δεν θέλεις ή δεν νιώθεις άνετα με αυτό. Γνωρίζεις από πριν τι ακριβώς ζητάς και μένεις σε αυτό.

Πως θα το πω;

Αυτό που μας βασανίζει περισσότερο είναι το πώς θα το πούμε… σκεφτόμαστε 100 ώρες πως θα πούμε ότι αυτό δεν μας αρέσει, δεν ταιριάζει σε μας, δεν θέλουμε να το κάνουμε ή μας ενοχλεί και επειδή δεν βρίσκουμε τις λέξεις απλά καθόμαστε και το ανεχόμαστε. Υπάρχουν όμως πολλές εκφράσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις προκειμένου να καθορίσεις και να κάνεις ορατά, στον άλλον, τα όριά σου. Παρακάτω σου δίνω μερικά παραδείγματα:

-        «Δεν νιώθω αρκετά άνετα με αυτό, οπότε θα σε παρακαλούσα να σταματήσουμε τη συζήτηση…»

-        «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό, γιατί (επεξηγούμε τον λόγο ώστε να μην δημιουργηθεί παρεξήγηση)…»

-        «Αποφάσισα ότι αυτό είναι κάτι που δεν ταιριάζει πολύ σε εμένα, οπότε δεν θα το κάνω. Παρόλα αυτά σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση»

-        «Θα ήθελα να σεβαστείς την απόφασή μου να μην…»

-        «Νομίζω πως σε αυτή τη φάση δεν θα ήθελα να…»

-        «Θα σε παρακαλούσα να μην το κάνεις αυτό γιατί δεν μου αρέσει…»

-        «Σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον αλλά δεν θα ήθελα να μιλήσω γι’αυτό»

-        «Δεν θέλω να το κάνω αυτό γιατί… ελπίζω να κατανοήσεις τον λόγο και να σεβαστείς την απόφασή μου»

-        «Νομίζω αυτό είναι κάτι αρκετά προσωπικό και δεν θα ήθελα να το συζητήσω»

Υπάρχουν φυσικά και οι ακραίες περιπτώσεις όπου κάποιος δεν καταλαβαίνει τα όρια που βάζεις και μπορεί να σε πιέσει ακόμη περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείς να είσαι πιο κοφτός/ή και αυστηρός/ή στις εκφράσεις σου. Για παράδειγμα:

-        «Νομίζω πως είμαι αρκετά κατανοητός/ή με αυτό που σου λέω και θα ήθελα να σταματήσεις»

-        «Σου ζητάω ευγενικά να σεβαστείς την απόφασή μου και εσύ δεν το κάνεις. Δεν θέλω να γίνω απότομος/η»

-        «Σου εξηγώ με όμορφο τρόπο ότι αυτό δεν ταιριάζει σε εμένα και εσύ συνεχίζεις να με πιέζεις, οπότε ας σταματήσουμε τελείως τη συζήτηση»

-        «Βλέπω ότι δεν αντιλαμβάνεσαι την ανάγκη μου να μη θέλω να μιλήσω για το συγκεκριμένο θέμα και συνεχίζεις να με ρωτάς. Αναρωτιέμαι τι ακριβώς προσπαθείς να πετύχεις με αυτό»

-        «Αντιλαμβάνομαι ότι δεν αντιλαμβάνεσαι ότι θέλω να σταματήσει η συγκεκριμένη συζήτηση και παρατηρώ ότι τελικά δεν σε ενδιαφέρει το πώς νιώθω εγώ»

Τι να κάνω;

Εκτός από τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς προκειμένου να βάλεις τα όρια σου και να τα κάνεις πιο ξεκάθαρα έχει ιδιαίτερη σημασία να προσέξεις και άλλα στοιχεία.

Γλώσσα σώματος

Προσπάθησε να κοιτάς κατά πρόσωπο τον συνομιλητή σου και να έχεις βλεμματική επαφή. Δώσε προσοχή στον τόνο της φωνής σου καθώς καλό θα ήταν να είναι σταθερός και με σωστή ένταση – όχι πολύ χαμηλή ούτε όμως και πολύ υψηλή. Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος, η παρουσία σου είναι περισσότερο επιβλητική και κάνεις ξεκάθαρο ότι αυτό που λες το εννοείς στο 100%.

Σεβασμός

Καλό θα ήταν, ακόμη και αν εκνευριστείς υπερβολικά, να αποφύγεις τις έντονες φωνές  ή αντίθετα την απόλυτη σιωπή (βλέπει άρθρο «ας μη μιλήσω καλύτερα»). Προσπάθησε να είσαι όσο μπορείς πιο σταθερός και να δείξεις σεβασμό προς τον/ην συνομιλητή/ρια σου. Μια τέτοια στάση θα σε βοηθήσει να περάσεις το μήνυμα που θέλεις και δεν θα αφήσεις κανένα περιθώριο να ειπωθεί κάτι εναντίον σου.

Πλάνο – προγραμματισμός

Ένα πλάνο για το τι ακριβώς θέλεις να πεις θα σε βοηθήσει πολύ. Όταν από πριν έχουμε στο μυαλό μας ΤΙ θέλουμε να πούμε, ΠΩΣ θα το πούμε, ΠΟΤΕ θέλουμε να το πούμε μας βοηθάει να προετοιμαστούμε και να νιώσουμε περισσότερο άνετοι. Μπορείς να γράψεις σε ένα χαρτί και μια πιθανή αντιπαράθεση που μπορεί να προκύψει και πως ακριβώς θα μπορέσεις να τη διαχειριστείς.

Ανταλλαγή απόψεων

Ακόμη και να υπάρξει κάποια αντιπαράθεση, σκέψου ότι έτσι θα ανταλλάξεις απόψεις και θα καταλάβεις πως σκέφτεται ο άλλος. Δεν χρειάζεται να συμβιβαστείς, ωστόσο, μπορείς μέσα από τη διαφωνία να καλλιεργήσεις την κριτική σου σκέψη και την ενσυναίσθηση. Επιπλέον, είναι και μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσεις τους ανθρώπους που πραγματικά κατανοούν και σέβονται τις ανάγκες σου αλλά και τους ανθρώπους που αποσκοπούν σε κάτι άλλο.

 

Να θυμάσαι: το να λες «ΟΧΙ» είναι υγεία, γιατί με αυτό δίνεις χώρο και χρόνο σε εσένα. Κατανοείς τις ανάγκες σου και σέβεσαι τον εαυτό σου. Με το να συμφωνούμε σε όλα και να λέμε συνέχεια ναι, δεν πάμε ένα βήμα παραπέρα, αλλά μένουμε σταθεροί εκεί που όλα αλλάζουν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Είμαι σίγουρη ότι μπορείς να το κάνεις <3

Εξάσκηση:

Σου δίνω παρακάτω δυο παραδείγματα από την καθημερινή ζωή, στα οποία μπορείς να εξασκηθείς χρησιμοποιώντας και τις φράσεις που σου έδωσα παραπάνω!! Good luck <3

1)    Έχεις καλέσει ένα φίλο νωρίς το απόγευμα στο σπίτι και τώρα είναι ήδη αργά. Εσύ αύριο το πρωί πρέπει να σηκωθείς στις 6 και θέλεις σιγά σιγά να πας για ύπνο. Ο φίλος όμως δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι ήδη αργά. – Πως θα επισημάνεις την ανάγκη σου να πας να κοιμηθείς;

2)    Συναντάς στο δρόμο μια φίλη και σε ρωτάει γιατί χώρισες/για ένα πρόβλημα υγείας κλπ. Εσύ δεν θέλεις να μιλήσεις γι’ αυτό γιατί δεν είσαι ακόμη έτοιμος/η. – Πως θα της πεις να σταματήσει τις αδιάκριτες ερωτήσεις;

 

Σε ευχαριστώ πολύ που διάβασες το άρθρο μου… δεν το θεωρώ καθόλου αυτονόητο!

*****ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ**** Μην το ξεχάσω… ξεκίνησα κανάλι στο Youtube για θέματα Ψυχολογίας, αν θέλεις να στηρίξεις τη νέα μου προσπάθεια κάνε ένα subscribe και εγώ θα βάλω τα δυνατά μου να σε ενημερώνω για ό,τι υπάρχει γύρω από την ψυχολογία και τους τρόπους που μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου.

Κάνε subscribe: https://www.youtube.com/channel/UCMJCA2gqiVGUxNNv3GERutA?&ab_channel=PinelopiMelidou

Σε φιλώ,

Πηνελόπη