...

Καρκίνος

Ψυχοκοινωνικά ζητήματα

Καρκίνος…

Μια λέξη, χιλιάδες συναισθήματα και σκέψεις, θετικές ή/και αρνητικές. Μια λέξη που έχει τη δύναμη να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή μας σε πολλαπλά επίπεδα. Η ασθένεια του καρκίνου αποτελεί ένα από τα πιο στρεσογόνα και τραυματικά γεγονότα της ζωής.

Μοιάζει με εκείνο το τρενάκι, το rollercoaster, που ενώ πηγαίνει στην ευθεία και όλα μοιάζουν οκ, ξαφνικά παίρνει μια απότομη στροφή και σε ανεβάζει τόσο ψηλά που κοντεύει να σου κοπεί η ανάσα. Και μετά ξαφνικά κατεβαίνει απότομα κάτω, και μετά ξανά επάνω και εσύ το μόνο που σκέφτεσαι είναι πότε θα έρθει εκείνη η ευθεία. Εκεί που θα νιώσεις σιγουριά και ασφάλεια ότι ακόμη και αν σπάσει η ζώνη δεν θα πέσεις, ακόμη και αν χαλάσει το τρενάκι δεν θα εγκλωβιστείς, θα μπορείς να φύγεις.

Στο άκουσμα της διάγνωσης μπορεί να νιώσεις ένα μούδιασμα, μια αίσθηση ότι δεν νιώθεις κανένα μέλος του σώματος σου. Ξαφνικά η σιγουριά, η αισιοδοξία, η ελπίδα εξαφανίζονται και αντικαθίστανται από μια έκφραση προσώπου με ανοιχτό το στόμα, με ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ και μια άρνηση ότι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Σοκ. Το όλο σκηνικό μοιάζει μη πραγματικό. Σαν να το ζει κάποιος άλλος, σαν να συμβαίνει σε άλλους και όχι σε εσένα. Μπορεί να μην είσαι καν σε θέση να μεταφράσεις τα συναισθήματα σου με λέξεις. 

Και τελικά συνειδητοποιείς ότι είναι πραγματικότητα όλο αυτό… σκέφτεσαι πως μια δύσκολη περίοδος είναι μπροστά σου και σε περιμένει. Μια περίοδος που το στρες θα φτάσει στο έπακρο. Και εκεί έρχεται ο φόβος για το τι μπορεί να συμβεί. Φόβος για την ίδια την διάγνωση, για την θεραπεία, για τα αποτελέσματα της θεραπείας αλλά και τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Ο πιο σημαντικός φόβος είναι αυτός του θανάτου. Ένα σύννεφο αβεβαιότητας σκεπάζει οποιοδήποτε ίχνος ελπίδας. Σκέφτεσαι τι θα γίνεις εσύ ή αλλά σημαντικά πρόσωπα αν συμβεί κάτι δυσάρεστο, χάνεσαι στις σκέψεις σου, σε αυτό το «τι θα γίνει αν…» και κατακλύζεσαι από φόβο. 

Και τελικά βλέπεις ότι αρχίζεις να χάνεις τη ζωή που είχες μέχρι τώρα. Αισθάνεσαι πως η σιγουριά και η ασφάλεια που ένιωθες για τις καταστάσεις γύρω σου ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι δίπλα σου είναι καλά αρχίζει σιγά σιγά να ξεθωριάζει. Συνειδητοποιείς πως όλα αυτά που θεωρούσες μέχρι τώρα αυτονόητα τελικά…δεν είναι. Βιώνεις μια απώλεια και μπαίνεις μέσα σε μία διαδικασία θρήνου. Ένα πένθος μέσα στο οποίο θρηνείς για όλα όσα έχασες εξαιτίας της ασθένειας. 

Βλέπεις τον εαυτό σου να αλλάζει, εξωτερικά και εσωτερικά. Εμφανείς και μη αλλαγές συμβαίνουν μέσα σε ανύποπτο χρόνο. Και νιώθεις μια θλίψη. Εύχεσαι να μην είχαν συμβεί ποτέ αυτές οι αλλαγές, να μην είχε συμβεί ποτέ αυτή η ασθένεια. Υπάρχουν μέρες που αν μπορούσες να τις δώσεις κάποιο χρώμα αυτό θα ήταν το σκούρο γκρι. 

Καθώς περνάνε αυτές οι γκρίζες μέρες νιώθεις να θυμώνεις. Διάχυτος θυμός και νεύρα. Σε αναστατώνει και σε θυμώνει το γεγονός ότι ο καρκίνος συνέβη σε εσένα. Σε νευριάζει που ξαφνικά πρέπει να ανταποκριθείς σε τόσα πολλά πράγματα και πρόκειται για κάτι που δεν το επέλεξες εσύ αλλά αντίθετα επέλεξε αυτό εσένα. 

Ακόμη, αναρωτιέσαι τι «θα έπρεπε» να κάνεις για να φροντίσεις αποτελεσματικότερα τον εαυτό σου, ή αν όλα αυτά που κάνεις τελικά είναι σωστά. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να νιώθεις ενοχές. Κρίνεις τον εαυτό σου ενώ παράλληλα έχεις να διαχειριστείς και τις ενοχές όσον αφορά την μη/μερική διεκπεραίωση καθηκόντων σχετικά με άλλους ρόλους (γονέας, σύντροφος, εργαζόμενος). Εντάσσεις, πλέον, στο λεξιλόγιο σου πιο συχνά τις λέξεις «θα έπρεπε» ή «πρέπει». 

Και έρχονται και εκείνες οι στιγμές που μπορεί να νιώσεις μόνος/η. Μια αίσθηση μοναξιάςπου εξαπλώνεται σαν το νερό που πέφτει στο τραπέζι. Υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που αισθάνεσαι πως κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει. Κανείς δεν μπορεί να σε νιώσει, να μπει στη θέση σου. Ο καθένας δίνει μια δική του ερμηνεία στην κατάσταση. Η δική σου όμως είναι διαφορετική, επειδή την ζεις. Ζεις κάθε μέρα την εμπειρία από την αρχή έως το τέλος. Κάθε μέρα προστίθεται και κάτι ακόμη στο πρόγραμμά σου. Μια νέα ευθύνη που ελάχιστοι και πολλές φορές κανένας δεν μπορεί να κατανοήσει και να συναισθανθεί.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι η παροχή χρήσιμων, έγκυρων και επιστημονικά αποδεδειγμένων πληροφοριών για σύγχρονα ψυχοκοινωνικά ζητήματα γύρω από την ασθένεια του καρκίνου έτσι ώστε να αποτελέσουν εκείνο το εργαλείο που θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις προκειμένου να διευκολύνεις την εμπειρία σου και να αποδόσεις ένα μοναδικό νόημα σε αυτήν.

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ/Η σε αυτό το μονοπάτι.

Υπάρχουν γύρω σου άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν, εμπνεύσουν, στηρίξουν, παροτρύνουν και ειδικοί που έχουν εκπαιδευτεί επάνω σε αυτόν τον τομέα με σκοπό να σε βοηθήσουν να βρεις εκείνον τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης που ταιριάζει καλύτερα σε ΕΣΕΝΑ και στις ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΟΥ.


1

Η πίστη στον εαυτό σου, η υιοθέτηση συμπεριφορών που προάγουν την υγεία, η έκφραση των συναισθημάτων κα σκέψεων και η υποστήριξη από σημαντικούς άλλους μπορούν να μεταμορφώσουν την εμπειρία σου με τον καρκίνο σε μια εμπειρία ζωής με πολλά θετικά στοιχεία. Άλλωστε μην ξεχνάς πως η διάγνωση του καρκίνου είναι από μόνη της μια απλή ουδέτερη πληροφορία. Εμείς είμαστε αυτοί που προσδίδουμε θετική ή αρνητική χροιά.

2

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ/Η. Μοιράσου τις σκέψεις, αυτά που νιώθεις, ψάξε, συμβουλεύσου. Άλλωστε ένα ταξίδι είναι πάντοτε πιο όμορφο όταν το μοιράζεσαι με άλλους ανθρώπους και ο καρκίνος αποτελεί σίγουρα ένα επίπονο και γεμάτο προκλήσεις ταξίδι με πολύ ωστόσο ενδιαφέρον.

3

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να το πιστέψεις...


Άρθρα

Παιδί και καρκίνος | Πηνελόπη Μελίδου MSc Ψυχολόγος Υγείας
1569231238
Αποτελεσματική υποστήριξη και ειλικρινής επικοινωνία
Η ζωή μετά τον καρκίνο | Πηνελόπη Μελίδου MSc Ψυχολόγος Υγείας
1569224615
Προκλήσεις και προσαρμογή μετά το τέλος της θεραπείας
Πως μπορώ να στηρίξω αποτελεσματικά το άτομο που έχει καρκίνο;
1562657220
|τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στην αποτελεσματική υποστήριξη|
Καλοκαίρι παρέα με τον καρκίνο
1559847808
Ενα καλοκαίρι «αγκαζέ» με τον καρκίνο…. Πως μπορείς να περάσεις όμορφα;
Διατροφή και πρόληψη καρκίνου | Ελπινίκη Βλαχοπούλου
1557137644
Τι δείχνει η έρευνα σχετικά με το ρόλο της διατροφής των καρκίνο; | Ελπινίκη Βλαχοπούλου
Όταν έρχονται τα δύσκολα…
1555664199
Μαθαίνεις και εσύ τον εαυτό σου μέσα από την ασθένεια, μαθαίνεις τα όρια σου, αναγνωρίζεις τις δυνάμεις σου, καταφέρνεις να κάνεις πράγματα που παλαιότερα σου φαινόταν ακατόρθωτα.
Άσκηση και καρκίνος
1553680804
Ο ευεργετικός ρόλος και τα οφέλη της άσκησης στην ασθένεια του καρκίνου
Είμαστε ζωντανοί.... όχι μόνο φυσικά αλλά και ψυχικά!
1552644529
Για εσένα που έχεις καρκίνο και δίνεις τον δικό σου αγώνα!
Κάνω τα πάντα και τίποτα ταυτόχρονα
1551956990
Το οξύμωρο του «κάνω τα πάντα και τίποτα ταυτόχρονα» στον καρκίνο
Πως θα διαχειριστώ τον πόνο στην ασθένεια του καρκίνου
1550529391
Επιστημονικά αποδειγμένες μέθοδοι διαχείρισης του πόνου κατά τη διάρκεια εμπειρίας με την ασθένεια του καρκίνου
15 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου
1550183076
Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στην οικογένεια και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους
Η ζωή μετά τον καρκίνο
1548161470
δημοσιευτηκε στο wincancer

«Μεταμόρφωσε τον καρκίνο σε μια από τις συναρπαστικότερες εμπειρίες της ζωής σου… και δες την ζωή σου να αλλάζει προς την κατεύθυνση που θέλεις εσύ.

ΜΠΟΡΕΙΣ»