...

Εγχειρίδιο διαχείρισης άγχους και αρνητικών σκέψεων εν όψει κορονοϊού

«Σε έναν κόσμο που αλλάζει, πως γίνεται τα συναισθήματα μας να παραμείνουν σταθερά;»

Παρατηρώντας όλα αυτά τα καινούργια και πρωτόγνωρα γεγονότα που συμβαίνουν παγκοσμίως, είδαμε στον εαυτό μας αλλά και στους ανθρώπους γύρω μας, διακυμάνσεις στην ψυχική υγεία, συσσωρευμένα συναισθήματα, σκέψεις ανεξέλεγκτες, ποικίλες συμπεριφορές.

Άγχος, ανησυχία, φόβος, θυμός. Και η δική μας σκέψη είναι: «Και βέβαια θα αγχωθούμε, και βέβαια θα φοβηθούμε… αν δεν το κάνουμε τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική απειλή, πότε θα το κάνουμε; Έχουμε κάθε δικαίωμα να μην είμαστε και τόσο καλά αυτή την περίοδο αλλά και κάθε δύσκολη περίοδο της ζωή μας».

Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να «εκμεταλλευτούμε» τις επιστημονικές μας γνώσεις ως ψυχολόγοι και να φτιάξουμε αυτό το εγχειρίδιο συμπεριλαμβάνοντας ασκήσεις και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης. Ο στόχος μας δεν είναι μέσα από αυτόν τον οδηγό να δώσουμε τεχνικές για να εξαφανιστεί το άγχος, ο φόβος, ο πανικός. Αυτό δεν γίνεται. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς άγχος ή φόβο. Είναι συναισθήματα που χωρίς αυτά δεν θα επιβιώναμε.

Ο βασικός μας στόχος είναι να σας δώσουμε ιδέες για το πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις μη βοηθητικές σκέψεις και τα πιο δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να βιώνετε εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου. Μέσα σε αυτήν είναι εμφανής η διάχυτη αβεβαιότητα και το αίσθημα της αποδυνάμωσης.

Διαβάζοντας τις τεχνικές, μπορείτε να επιλέξετε ποιες από αυτές ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες σας και να τις εφαρμόζετε, όποτε νιώθετε ότι μπορούν να σας βοηθήσουν.

 

 

Ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμο!

Σας στέλνουμε αγάπη, πολλή θετική σκέψη και ακόμη περισσότερη αισιοδοξία!

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας!

Μπορείς να κατεβάσεις το εγχειρίδιο κάνοντας κλικ στο κουμπί: Download pdf

 

 

Πηνελόπη Μελίδου MSc Ψυχολόγος Υγείας (University of Aberdeen)

Μαρία Ζήνωνος MSc Κλινικός Ψυχολόγος (University of Aberdeen)

Παρέσσα Αμπατζιάδου Ψυχολόγος ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Download-PDF