...

Ήξερες ότι η κατανάλωση νερού στον καρκίνο παίζει σημαντικό ρόλο;

Πως μπορεί η επαρκής ενυδάτωση και κατανάλωση νερού να επηρεάσει την εμπειρία του καρκίνου;

Η κατανάλωση νερού και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού διαδραματίζει καίριο ρόλο στην διατήρηση της υγείας ενώ παράλληλα συμβάλλει και την σωστή λειτουργία πολλών ζωτικών οργάνων. Ωστόσο, παρατηρείται πως παρά τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση νερού στο οργανισμό, πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα προκειμένου να κρατήσουν τον οργανισμό τους ενυδατωμένο. Η μη κατανάλωση επαρκούς ποσότητας παρατηρείται ακόμη και όταν βρίσκονται διαθέσιμες ποσότητες υγρών στο περιβάλλον του ατόμου. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «ακούσια αφυδάτωση» (involuntary dehydration). Για παράδειγμα, έρευνα έχει δείξει πως παρά την διαθεσιμότητα νερού ή ενεργειακών ποτών, τα άτομα εξακολουθούσαν να μην καταναλώνουν επαρκή ποσότητα υγρών κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας σε θερμό περιβάλλον.

Ποια είναι τα γενικά οφέλη ενυδάτωσης στον οργανισμό;

Είναι ευρέως γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η κατανάλωση νερού μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό. Μπορεί για παράδειγμα, να βελτιώσει την επίδοση στις αθλητικές δραστηριότητες. Έρευνα έχει δείξει πως η χαμηλή κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να επηρεάσει ή και να μειώσει την επίδοση. Επιπλέον, η κατανάλωση νερού συνδέεται με την διατήρηση του σωματικού βάρους. Η επαρκής πρόσληψη νερού αποτελεί ένα ευρέως αναγνωρισμένο τρόπο για μείωση του βάρους. Καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα αλλά και η θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά  από την κατανάλωση νερού. Ακόμη, έχει βρεθεί πως πονοκέφαλοι, έντονη αίσθηση κούρασης και κόπωσης ή/και ναυτίας και γενική δυσφορία συνδέονται με την ποσότητα κατανάλωσης νερού. Η πρόσληψη νερού επίσης διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του οργανισμού και στην αποφυγή εμφάνισης χρόνιων ασθενειών (καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία.

τι συμβαίνει όσον αφορά τις γνωστικές μας ικανότητες; Φαίνεται πως η γνωστικές μας λειτουργίες μπορούν να επηρεαστούν από την ποσότητα κατανάλωσης νερού. Έχει αποδειχθεί πως η μέτρια κατανάλωση νερού μπορεί να επηρεάσει την διάθεση μας αλλά και τα επίπεδα συγκέντρωσης. Έρευνες σε παιδιά και εφήβους έχουν δείξει πως η έλλειψη κατανάλωσης υγρών σχετιζόταν με σημαντικά μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής, έκπτωση μνήμης και μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία. Με βάση τα παραπάνω ευρήματα λοιπόν είναι ξεκάθαρο πως η μη επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ατόμου. Ωστόσο, φαίνεται πως παρά τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει το νερό, η κατανάλωση του σε παιδιά και ενήλικες παραμένει χαμηλή.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση της ασθένειας του καρκίνου;

Η αφυδάτωση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα σε όλες τις φάσεις της θεραπείας για τον καρκίνο. Έχει βρεθεί πως τα άτομα με καρκίνο βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να πάθουν αφυδάτωση και η πρόσληψη νερού είναι χαμηλή εξαιτίας της ασθένειας και της θεραπείας. Σε έρευνα με 319 συμμετέχοντες με καρκίνο, καταγράφηκαν 469 επισκέψεις σε κλινικές από τις οποίες το 12,1% ήταν για λόγους σχετικούς με την αφυδάτωση του οργανισμού. Επίσης, φαίνεται πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ενώ και τα κρούσματα είναι ανεβασμένα. Έρευνα δείχνει πως η αφυδάτωση συνδέεται με αυξημένο ποσοστό θανάτων σε άτομα 3ης ηλικίας τα οποία νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική. Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα ότι έως το 2030 το ποσοστό των ατόμων 3ης ηλικίας με διάγνωση της ασθένειας του καρκίνου αναμένεται να φτάσει το 67%.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την κατανάλωση νερού στα άτομα με καρκίνο;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο και επηρεάζουν την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού. Η μεταλλική γεύση λόγω των χημειοθεραπειών μπορεί να δυσκολέψει αρκετά το άτομο. Έχει βρεθεί πως 68% των ατόμων αναφέρει αλλαγές στη γεύση λόγω της χημειοθεραπείας. Προβλήματα στη γεύση (δυσγευσία) είναι συχνά πριν και μετά τη θεραπεία. Λόγω της χημειοθεραπείας ή/και της ακτινοβολίας, πολλές φορές μπορεί να καταστραφούν κάποια σημαντικά κύτταρα που σχετίζονται με τις αισθήσεις. Στην περίπτωση αυτή η προσθήκη κάποια γεύσης, χυμού ή ροφήματα που ενδείκνυνται για αθλητικές δραστηριότητες φαίνεται να βοηθούν το άτομο. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν είναι μερικές από τις παρενέργειες της θεραπείας όπως ναυτία, εμετός, διάρροια, ανορεξία, κόπωση. Αλλαγές στην ανατομία λόγω χειρουργικής επέμβασης (π.χ ιλεοστομία) μπορούν επίσης να δυσκολέψουν την κατανάλωση νερού.

Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου που μπορεί να συνδέονται με την μη επαρκή κατανάλωση νερού;

Η βιβλιογραφία δείχνει πως υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου που συνδέονται με την κατανάλωση νερού. Οι έρευνες δείχνουν λοιπόν πως μεταξύ του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και της κατανάλωσης νερού υπάρχει σημαντική σύνδεση. Έρευνα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού έχει δείξει πως η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να προστατέψει. Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα αυτή έγινε σύγκριση μεταξύ 44 γυναικών που πρόσφατα είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και 55 γυναικών που δεν είχαν καρκίνο. Στην ανάλυση φάνηκε πως η κατανάλωση μη επαρκούς ποσότητας νερού συνδεόταν πολύ σημαντικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει όταν ο καρκίνος βρίσκεται στο κεφάλι και στο λαιμό, λόγω του ιδιαίτερου σημείου που βρίσκεται ο όγκος καθώς μπορεί να παρεμποδίζει βασικές λειτουργίες, όπως η κατάποση. Η τοποθέτηση κάποιοι ειδικού σωλήνα τροφοδοσίας έτσι ώστε να διατηρηθεί η ομαλή διατροφή και ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας φαίνεται πως είναι αναγκαία.  Ακόμη, αυξημένο κίνδυνο για αφυδάτωση διατρέχουν όσοι υποβάλλονται  σε θωρακική ή μεσοπνευμονική ακτινοβολία αλλά και όσοι έχουν την διάγνωση του καρκίνου στον οισοφάγο, όπου προκαλείται δυσφαγία αλλά και στον καρκίνο των ωοθηκών καθώς προκαλείται απόφραξη εντέρου.

Είναι ενδιαφέρουσα η πληροφορία ότι η πρόσληψη νερού μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του καρκίνου μέσα από κάποιους συγκεκριμένους μηχανισμούς. Φαίνεται πως η χρόνια αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία του ατόμου και πιο συγκεκριμένα μπορεί να μεταβάλλει τις κυτταρικές συγκεντρώσεις και να επηρεάσει την δραστηριότητα των ενζύμων στην μεταβολική ρύθμιση με αποτέλεσμα να μπορεί να αναστείλει την απομάκρυνση των καρκινογόνων κυττάρων.

 

Σε ευχαριστώ που διάβασες το άρθρο μου δεν το θεωρώ καθόλου αυτονόητο…

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου… θα χαρώ πολύ να τα πούμε!!!

www.pinelopimelidou.gr

fb: Πηνελόπη Μελίδου MSc Ψυχολόγος Υγείας

[email protected]

τηλ: 6906928843, 2463400494

 

Βιβλιογραφία:

Bai, Y., Yuan, H., Li, J., Tang, Y., Pu, C., & Han, P. (2014). Relationship between bladder cancer and total fluid intake: a meta-analysis of epidemiological evidence. World Journal of Surgical Oncology, 12(1), 223.

Dalal, S., & Bruera, E. (2004). Dehydration in cancer patients: to treat or not to treat. J Support Oncol, 2(6), 467–479.

Di Maso, M., Bosetti, C., Taborelli, M., Montella, M., Libra, M., Zucchetto, A., … Tavani, A. (2016). Dietary water intake and bladder cancer risk: An Italian case–control study. Cancer Epidemiology, 45, 151–156.

Hui, D., Dev, R., & Bruera, E. (2015). The last days of life: symptom burden and impact on nutrition and hydration in cancer patients. Current Opinion in Supportive and Palliative Care, 9(4), 346.

Michaud, D. S., Spiegelman, D., Clinton, S. K., Rimm, E. B., Curhan, G. C., Willett, W. C., & Giovannucci, E. L. (1999). Fluid intake and the risk of bladder cancer in men. New England Journal of Medicine, 340(18), 1390–1397.

Morita, T., Hyodo, I., Yoshimi, T., Ikenaga, M., Tamura, Y., Yoshizawa, A., … Adachi, I. (2005). Association between hydration volume and symptoms in terminally ill cancer patients with abdominal malignancies. Annals of Oncology, 16(4), 640–647.

Price, K. A. (2010). Hydration in cancer patients. Current Opinion in Supportive and Palliative Care, 4(4), 276–280.

Zhou, J., Kelsey, K. T., Giovannucci, E., & Michaud, D. S. (2014). Fluid intake and risk of bladder cancer in the Nurses’ Health Studies. International Journal of Cancer, 135(5), 1229–1237.