...

Γιατί γράφουμε στο Facebook αυτών που έχουν πεθάνει

Παλαιότερα, ο θάνατος και η συζήτηση γύρω από αυτόν αποτελούσε ένα ζήτημα ταμπού (Ellis-Gray, 2010). Μπορεί να συνέβαινε στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου και παρέμενε εκεί προκειμένου να μην μαθευτεί και να μην αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης από τρίτους (Gibson 2011; Hanusch 2010). Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων η συζήτηση γύρω από το θάνατο γίνεται ολοένα και πιο ανοιχτή και σε αυτό καίριο ρόλο παίζει η ψηφιακή εποχή την οποία διανύουμε, η οποία μπορεί να μειώσει τον χρόνο και την απόσταση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και με ένα μόλις κλικ.

Σήμερα, λοιπόν, όλο και περισσότεροι επισκέπτονται, ποστάρουν και σχολιάζουν σε διαδικτυακά προφίλ ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή. Και μπορεί ο ψηφιακός τρόπος για να θρηνήσουμε την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου να μην αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τον φυσικό, η βιβλιογραφία, όμως, δείχνει πως οι άνθρωποι επισκέπτονται πιο συχνά σελίδες εις μνήμην κάποιου παρά τα φυσικά νεκροταφεία!

Έτσι, μαζί με τη σημαντική βοήθεια της Ψυχολόγου Υγείας, Πηνελόπης Μελίδου, η οποία ειδικεύεται στο Πένθος, προσπαθήσαμε να μελετήσουμε το φαινόμενο και να επισημάνουμε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του.

Τα εικονικά νεκροταφεία, οι celebrities και τα κατοικίδια

Η βιβλιογραφία δείχνει πως η διεργασία του θρήνου μπορεί να διευκολυνθεί σημαντικά από τα social media, τα οποία στη σημερινή εποχή μπορούν να λειτουργήσουν και ως 'εικονικά νεκροταφεία' (virtual cemeteries), διευκολύνοντας σημαντικά τη διατήρηση του δεσμού και της σχέσης με το/ην αποθανών/ούσα, ενδυναμώνοντας τη σχέση με αυτούς που μένουν πίσω και καλλιεργώντας το έδαφος έτσι ώστε να δημιουργηθούν ειδικές κοινότητες με κάποιον συγκεκριμένο σκοπό (Church, 2013). Η έκφραση συναισθημάτων και η επεξεργασία της απώλειας μέσω των social media μπορούν να δώσουν, μάλιστα, πολλές και πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά την καταλληλότερη υποστήριξη στην περίπτωση θανάτου.

 

Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.oneman.gr/keimena/diabasma/megala_keimena/giati-grafoyme-sto-facebook-aytwn-poy-exoyn-pethanei.5414029.html